Over ons

Wat doet het Dierencentrum Achterhoek

Het Dierencentrum heeft als belangrijkste taak het geven van optimale opvang en verzorging aan alle huisdieren die hulp behoeven . Hierbij gaat het om honden, katten, konijnen, knaagdieren en fretten. Het doel in het geval van zwerfdieren is, naast deze optimale verzorging, deze in zo kort mogelijke tijd te herenigen met de eigenaar. Als dit niet lukt stellen wij alles in het werk om een goed nieuw thuis – en daarmee toekomst voor het dier - te vinden. Wij doen dit met veel passie, enthousiasme, professionaliteit én met een groot hart voor de dieren. Het maakt geen verschil of dit nu op vrijwillige basis dan wel door de weinige beroepskrachten gebeurt: wij zetten ons allen optimaal in!

De zwerfdieren vangen wij op in opdracht van de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek, Montferland, Bronckhorst, Oost Gelre, Aalten en Winterswijk. Mist u uw huisdier in deze gemeenten of heeft u een gevonden, meldt dit dan bij ons.

Organisatie

Het Dierencentrum Achterhoek is een onafhankelijke stichting onder voorzitterschap van Eline Lauret. De overige bestuursleden zijn Ellen Jongerden (secretaris) en Toon Jansen (penningmeester). De dagelijkse leiding is in handen van de directeur, Ina Sämmang, ondersteund door 7 vaste medewerkers, deels parttime, en een grote groep van vrijwilligers.

Welke dieren vangen wij op?

Zwerfdieren

De primaire taak is een wettelijke: de opvang en verzorging van huisdieren die zonder begeleiding op straat worden aangetroffen. Meestal worden deze dieren via de dierenambulance bij ons aangeboden, nadat zij op hun beurt weer gebeld zijn door bezorgde inwoners, die een dier als verloren goed aangeven. Bij de meeste diersoorten die wij opvangen (hond, kat, konijn, kleine knaagdieren en fretten) moet het duidelijk zijn dat er sprake is van een verloren dier. Let wel, de kat kan nog wel eens voor opgetrokken wenkbrauwen zorgen: de meeste katten in de Achterhoek hebben vrije uitloop naar buiten, en zullen dus meestal zonder begeleiding worden aangetroffen. Ons advies aan eigenaars: zorg voor een halsbandje met daarop bijvoorbeeld je telefoonnummer en laat je dier chippen(!). Vergeet niet de chipnummer bij een erkende databank (b.v. Backhome Club of Stichting Chip) te registreren en up-to-date te houden. Ons advies aan vinders: kijk hoe de conditie van de kat is. Ziet hij er goed verzorgd uit en loopt hij vaker bij jullie in de buurt rond: 10 tegen 1 dat hij dan ook in de buurt woont. Informeer zorgvuldig of het katje bij een van je (misschien nieuwe) buren hoort. Geef zeker geen eten, de kat zal altijd terugkomen of zelfs blijven! Bij twijfel kun je altijd contact met ons opnemen.

Heb je overlast van een kat? Het is geen oplossing om een kat dan naar het asiel te (laten) brengen, mocht deze in de buurt wonen. Bel ons voor advies!

 

Afstandsdieren

Het kan – om welke reden dan ook – altijd gebeuren dat de omstandigheden thuis veranderen. Dit kan een persoonlijke grond hebben (bijvoorbeeld scheiding, de komst van een kind, financiële redenen, een overlijden), maar het dier zelf kan ook aanleiding zijn (ongewenst gedrag, te veel energie voor de omstandigheden etc.). In deze gevallen biedt het Dierencentrum de mogelijkheid – alleen als we voldoende opvangcapaciteit hebben - het dier af te staan.

Hier liggen wel een aantal voorwaarden aan ten grondslag. Zoals het laten opstellen van een gedragsrapport (in geval van ongewenst gedrag, bijtincidenten, of HR honden) en het overhandigen van het patiëntendossier van de eigen dierenarts. Pas als deze documenten in ons bezit zijn, kunnen wij besluiten het huisdier te laten komen. Ook vraagt het Dierencentrum een vergoeding voor het opnemen van het huisdier.

Voor de volledige voorwaarden klik je hier. Voor meer informatie neem contact met ons op, dat kan telefonisch op (0314) 32 48 54 of via de mail (vermeld je telefoonnummer in de mail, zodat wij contact op kunnen nemen).

Crisisopvang

Dieren die door calamiteiten van het baasje tussen wal en schip dreigen te vallen zijn vanzelfsprekend ook welkom. Zoals een ongeluk van de eigenaar en niemand die op korte termijn voor het dier kan zorgen. Maar ook dieren van eigenaars die op andere wijze acuut niet meer de zorg op zich kunnen nemen, kunnen bij ons terecht. De nadruk in geval van crisisopvang ligt in de korte tijd waarin vaak veel geregeld moet worden. Heb je meer tijd hiervoor, dan is het altijd mogelijk een beroep op ons pension te doen of wellicht afstand te doen van het huisdier.

Is er sprake van crisisopvang, dan zijn over het algemeen hulpverleners bij betrokken. Dat kan zijn de gemeentelijke zorg, politie dan wel brandweer. Om in het belang van mens en dier de optimale zorg te kunnen bieden, vragen wij deze hulpverlener om met ons samen de opvang van het dier te regelen. Op die manier kunnen wij samen, al naar gelang de omstandigheden, beoordelen welke zorg precies nodig is.